פיתוח עסקי הינו תחום ניהולי אשר מאפשר צמיחת העסק, קבלת החלטות לגבי אופן צמיחת העסק ובחינת הזדמנויות עסקיות עבור העסק.
בארגונים גדולים ניתן למצוא יחידות מורכבות שאחראיות לפיתוח עסקי, מה שמאפשר לא רק התמודדות עם שיגרת היום-יום הקיימת של העסק אלא מבט קדימה, תכנון לעתיד, והגדלת רווחיות העסק.
פיתוח עסקי הינו תחום ניהולי בתנופה, שהופך מקובל יותר ויותר בארגונים גדולים.
ארגונים קטנים ש”חושבים בגדול”, משקיעים על פי רוב בפיתוח עסקי כתפקיד נוסף של עובד בכיר בעסק, או על ידי מנהל חיצוני אשר מוסמך לייעץ בתחומים אלו.
תחומי אחריות של העוסקים בפיתוח עסקי
פיתוח עסקי, כשמו כן הוא, תפקידו לפתח את העסק, כלומר- להגדיל את מחזור הרווחים, להרחיב את פעילות העסק, למצוא שווקים חדשים, מוצרים חדשים ותכניות חדשות עבור העסק, לזהות לקוחות פוטנציאליים וכדומה.
כל זה ייעשה על ידי בחינת השוק בו מתנהל העסק ושווקים מקבילים או דומים, יצירת קשרים איתנים עם שותפים פוטנציאליים ועם לקוחות אפשריים, בדיקת אפשרויות חדשות לשיווק המוצרים או השירותים המוצעים בעסק (למשל, הצגת שווקים חדשים, מדינות חדשות, או אפילו אתר מכירתי באינטרנט), ואפילו לעיתים מציאת דרכים להוזלת עלויות הייצור, למשל על ידי יצירת שיתופי פעולה, או זיהוי דרכים נוחות או שיווקיות יותר לייצור המוצרים.
פעילויות הפיתוח הללו נעשות בידי אנשי הנהלה בכירים בארגון, המבינים לעומק את האסטרטגיה העסקית של הארגון, והן תוצרים של אסטרטגיה זו, המנחה את כיווני הפעילות עבור פיתוח עסקי.
המשמעות היא, שפיתוח עסקי מרוויח מבחירה ברורה של אסטרטגיה עסקית, כמו גם מהבנה עמוקה של התכנית העסקית של הארגון ומטרותיו בטווחי זמן שונים.
זיהוי הזדמנויות כשלב בתהליך הפיתוח העסקי
חלק משמעותי מפעילויותיו של מפתח עסקי הינה זיהוי הזדמנויות שיכניסו “דם חדש” לשגרת היום-יום של הארגון.
הדבר נעשה על ידי יצירת קשרים עם שותפים ולקוחות פוטנציאליים, הכרת הנפשות הפועלות בשווקים הרלוונטיים, יצירת קשרים חדשים וביצוע מחקרי שוק.
לאחר מכן, ביצוע בדיקות הייתכנות מסוגים שונים על מנת להעריך את האפשרויות הנפתחות בפני הארגון בכל הזדמנות שאותרה, את הרווחיות הצפויה מתוך פעילות חדשה מוצעת, כמו גם את האפשרויות העמודות בפני הארגון להיענות להזדמנות (מבחינה טכנולוגית ומבחינות אחרות).
בכל ארגון קיים מפתח עסקי
גם בארגון שהוא עוסק מורשה וקיים בו רק עובד אחד, ניתן לומר כי יש מי שאחראי לפיתוח העסקי.
באותו האופן, ניתן לומר שבכל ארגון יש מי שחושב על פיתוח עסקי, שינויי דרך הפעולה של הארגון, איתור עסקאות חדשות, וכדומה.
ארגונים גדולים או ארגונים שמתפתחים במהירות, על פי רוב מעסיקים יחידת פיתוח עסקי, ובה אנליסטים, כלכלנים, אנשי עסקים וכדומה.
ארגונים קטנים יותר לעיתים מסתפקים בסמנכ”ל פיתוח עסקי, או בפיתוח עסקי כחלק מתחומי האחריות של אחד המנהלים, שהוא בעל נטייה ברורה או בעל השכלה פורמאלית בתחום כלכלה או מנהל עסקים, ובעל אופי של יזם ונטייה הרפתקנית יותר, או נטייה לקחת סיכונים עסקיים מחושבים.
חברות פיתוח עסקי
אין חובה להעסיק מנהל פיתוח עסקי קבוע בעסק. כיום ישנן שפע של אפשרויות להעסקת מפתחים עסקיים כקבלני משנה, או כמועסקים פרוייקטואליים בתקופות רלוונטיות בחיי הארגון. העסקת מנהל פיתוח עסקי חיצוני עשויה לספק יתרונות משמעותיים לעסקים קטנים – ביניהן, קבלת מנהל פיתוח עסקי בעל ניסיון וידע רבים, יותר מאלה שהיה מתאפשר לארגון קטן להעסיק באופן קבוע.