הקמת עסק מהווה ללא ספק אתגר משמעותי ביותר, מהלך מפחיד, מרגש, המציע אפשרויות רבות, עם היבטים של הגשמה עצמית, להיות אדון לעצמך, עבודה קשה מאוד ומכלול אדיר של היבטים. לצד מציאת הכיוון העסקי המתאים עבור כל יזם ואיתור השוק בו העסק מיועד לפעול, ישנם כמה קשיים נפוצים המלווים יזמים רבים בתחומים עסקיים שונים, ננסה לתת סקירה של קשיים אלו וכיצד להתמודד איתם בצורה הטובה ביותר.
קשיים ראשוניים ובסיסיים
בהקמת עסק ויציאה לדרך של יזמות ישנם קשיים ראשוניים ובסיסיים שכל יזם צריך להתמודד איתם. צורת ההתמודדות עם קשיים ומאתגרים אלו היא פשוט לבצע את העבודה הנדרשת, לחקור, ללמוד ולהיכנס למשחק עם כמה שיותר פרטים וידע. קשיים אלו כוללים למשל:
- קושי להחליט על מהות העסק ושוק היעד
- אי ביצוע של מחקר שוק מקיף ויעיל, מה שעשוי להוביל לקושי של העסק להמריא ולהגיע לקהל היעד
- חוסר התחשבות במתחרים בשוק – פקטור חשוב מאוד בהצלחה
- תחילת פעילות עסקית ללא תכנית עסקית מוגדרת, לאו דווקא תכנית כתובה אלא מעבר על הנקודות החשובות בהקשר להקמת העסק והפעילות העסקית.
מימון ואשראי
על מנת להתמודד עם הקושי בפתרונות מימון להקמת עסק, צריך להיות נחושים, יצירתיים ולא לבחול באמצעים במציאת אפיקי מימון רלבנטיים. בישראל פועלות למשל קרנות סיוע פילנתרופיות וקרנות סיוע ממשלתיות, קרנות אלו מציעות מסלולי הלוואות נוחים ונגישים ליזמים ועסקים קטנים – אך יש להגיש בקשה מסודרת ולהיות מסוגלים להציג את מהות העסק בצורה חיובית ויעילה על מנת לקבל הלוואה.
קשיים ביורוקרטיים מול המדינה
גביית מחירים נמוכים מדי
תמחור נכון של המוצרים / שירותים שמוכרים ומציעים בעסק הוא קריטי, הן ליצירת תזרים מזומנים יעיל, הן למיצוב העסק והן ליצירת רווחים והחזר ההשקעה. עסקים חדשים רבים פשוט גובים מעט מדי ולכן לא מייצרים תזרים חיובי. ההתמודדות לכך היא תכנון מראש, לבצע התאמות בשטח אחרי תחילת הפעילות וכמובן שניתן וראוי להיוועץ בגורמי מקצוע מומחים מראש.
קשיים נוספים
- שיווק יקר מדי או שלא באפיקים הנכונים
- תכנון מס לקוי
- ריכוז סמכויות ומשימות על פני ביזור וקבלת עזרה
- בחירת מיקום לא מוצלח לעסק