תוכנית עסקית הינה מסמך עבודה ארוך ומפורט, המכיל נתונים וחישובים שונים ובוחן את סיכויי ההצלחה של עסק חדש בשלבים המוקדמים של הקמתו.
פעמים רבות נכתבת תוכנית עסקית על מנת לגייס משקיעים, משקיעים מנוסים לעולם לא ישקיעו בעסק אשר עבורו לא נערכה תכנית עסקית. עם זאת, מומלץ בחום לכתוב תכנית עסקית לפני הקמת כל מיזם כלכלי עסקי. זאת מכיוון שכתיבת תוכנית עסקית הינה תהליך התכוננות חשוב ומועיל, המסייע בהיכרות עם השוק, הפוטנציאל, העלויות, והרווחים האפשריים בהקמת עסק.
פעמים רבות מסייע התהליך להגדיר את העסק בחדות ואף עשוי לשנות תובנות על בסיסן מתפתח העסק החדש. במאמר זה – הרחבה ופירוט אודות כתיבת תכנית עסקית.
אילו נתונים ניתן למצוא בתוכנית עסקית?
תוכנית עסקית טובה הינה מסמך בן עשרות עמודים – נהוג להמליץ על 25 עמודים עבור עסק קטן, ולא יותר מחמישים עמודים עבור עסק גדול כאורך אופטימאלי עבור תכנית עסקית מתומצתת, ממוקדת וכוללת.
בתכנית העסקית נמצא פרטים רבים אודות העסק המוקם, וביניהם:
- פרטים אודות העסק ובעליו (מדובר על פרטים טכניים, כמו כתובות וכדומה)
- תיאור העסק באופן כללי
- פירוט והסבר מעמיק של המוצר או השירות שיינתנו
- תיאור מצב השוק שבו יפעל העסק (פוטנציאל השוק, מגמות צפויות בשוק המסוים, חסמי כניסה שעשויים להפוך אתגר בעת חדירה לשוק, וכיוצא באלה)
- תיאור המתחרים הקיימים בשוק (בין השאר נבחן את גודל המתחרה בשוק, הדמיון הקיים בין המוצרים או השירותים המסופקים על ידו לאלה של כותב התכנית, וכדומה)
- תכנית שיווקית (כיצד העסק ישווק את מוצריו?)
- תכנית תפעולית (כיצד העסק ייצר את מוצריו?)
- מבנה הארגון המתוכנן של העסק (מי ינהל את העסק? כמה עובדים יועסקו בו בשלבי ההתפתחות השונים שלו?)
תוכנית פיננסית
תיאור הוצאות ראשוניות עבור הקמת העסק,
ניהול תזרים מזומנים הוצאות תפעוליות בשלבים השונים של חיי העסק, מקורות מימון עבור הוצאות אלה, תחזית רווחים או מכירות ותחזית בנוגע לדוח רווח והפסד של העסק החדש ברזולוציה של עד חמש שנים קדימה.
עוד נהוג לציין בחלק הפיננסי של כתיבת התכנית העסקית, בתוך כמה זמן צפוי העסק להחזיר את ההשקעה על הקמתו ולהפוך רווחי.
תקציר המנהלים של התכנית העסקית
תקציר מנהלים הינו חלק בן 2-3 עמודים בתחילת התכנית, אשר מאפשר הצגה תכליתית של עיקרי התכנית, באופן ממוקד וברור. על פי רוב, נכתב חלק זה של התכנית לאחר ששאר חלקיה כבר כתובים לשביעות רצונו של מכין התוכנית.
טיפים לכתיבת תכנית עסקית מוצלחת
אם התכנית העסקית שלכם מיועדת עבור השגת משקיעים בעסק החדש, מומלץ מאוד להציג בבהירות את פוטנציאל העסק החדש, כפי שאתם רואים אותו.
הקפידו לענות בצורה ברורה על שאלות, כמו: מדוע העסק שלכם מספק מוצר או שירות שיצליחו להתמודד עם המתחרים הקיימים כבר בשוק? כיצד העסק מסוגל להחזיר במהירות או במיטביות את ההשקעה ולייצר רווחים עבור המשקיעים? וכדומה.
בסיום כתיבת התכנית, הקפידו לוודא שההצגה השיווקית של מצב השוק אינה פוגעת בתחושת המהימנות שנוצרת אצל הקורא.
הקפידו על תקציר מנהלים בהיר ואיכותי. תקציר המנהלים של התכנית העסקית שלכם ייקרא פעמים רבות. חשוב שתוודאו כי תקציר המנהלים משדר את המסר שאליו כיוונתם, מוסר נתונים מדויקים וברורים, ובעל שורה תחתונה מובנת.
אפשרו לאנשים מקצועיים ורבים לקרוא את תכנית המנהלים. זהו טיפ חשוב שיאפשר לכם לכוונן ולשפר את התכנית העסקים שלכם.
במידה והתעמקות בפרטים כלכליים ושיווקיים אלה אינה מתאימה לכם, תוכלו להשיג כותב מקצועי של תכניות עסקיות, שייצור עבורכם מסמך מדויק, שיווקי, קריא ומרשים, אשר ילווה את העסק לאורך שנותיו הראשונות ויסייע בהקמתו וקידומו.